☰ Menu
Wojewódzki Inspektorat Farmaceutyczny w Poznaniu
Herb Wojewódzki Inspektorat Farmaceutyczny w Poznaniu

Czwartek 14.11.2019

A A A A
A A+ A++
zaawansowane

Pracownia Mikrobiologii Farmaceutycznej

Pracownia Mikrobiologii Farmaceutycznej jest jednostką organizacyjną Laboratorium powołaną w celu prowadzenia badań jakościowych z zakresu analizy mikrobiologicznej produktów leczniczych (w tym surowców farmaceutycznych) i wyrobów medycznych.

Pracownia wykonuje badania:

 

I. Jałowości produktów leczniczych i wyrobów medycznych:

1. „A” „Jałowość” - metoda bezpośredniego posiewu;

Ph.Eur.:2.6.1; 04/2011:20601 corr.7.7

FP:2.6.1; 04/2011:20601 zm.7.7

2. „A” „Jałowość” - metoda z użyciem sączków membranowych;

Ph.Eur.:2.6.1; 04/2011:20601 corr.7.7

FP:2.6.1; 04/2011:20601 zm.7.7

II. Jałowości wyrobów medycznych wg specyfikacji wytwórcy

III. Czystości mikrobiologicznej produktów leczniczych:

  1. metodą bezpośredniego posiewu wg Farmakopei Europejskiej oraz Farmakopei Polskiej
  2. metodą z użyciem sączków membranowych wg Farmakopei Europejskiej oraz Farmakopei Polskiej

w zakresie :

a) analizy ilościowej :

  • ogólnej liczby drobnoustrojów tlenowych
  • ogólnej liczby drożdży i pleśni
  • liczby bakterii Gram-ujemnych tolerujących żółć

b) analizy jakościowej – określenie obecności wybranych grup drobnoustrojów:

  • Staphylococcus aureus
  • Pseudomonas aeruginosa
  • Escherichia coli
  • Candida albicans
  • Clostridium spp.
  • Salmonella spp.
  • Bakterii Gram-ujemnych tolerujących żółć

IV. Czystości mikrobiologicznej wyrobów medycznych wg specyfikacji wytwórcy

V. Badanie mikrobiologiczne wody do celów farmaceutycznych wg Farmakopei Europejskiej oraz Farmakopei Polskiej

VI. Skuteczności środków konserwujących (test konserwacji) wg Farmakopei Europejskiej oraz Farmakopei Polskiej

VII. Badanie biologicznych wskaźników kontroli skuteczności procesu sterylizacji

 

 

 

 

„A” Metody akredytowane

 

 

Wytworzył:
dr n. farm. Grzegorz Pakulski
Udostępnił:
Krzysztof Czech
(2010-01-07 10:27:30)
Ostatnio zmodyfikował:
Krzysztof Czech
(2019-02-08 14:17:28)
 

Biuletyn Informacji Publicznej wykorzystuje pliki cookies.

Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.

X